KYOKUSHIN

"One becomes a beginner after 1000 days of training.

One becomes a master after 10,000 days of practice."

Sosai Masutatsu Oyama, 10th Dan

Karate is een relatief jonge vechtkunst. De oorsprong van het karate ligt eind 18e eeuw op het Japanse eiland Okinawa. Het is een combinatie van lokale vechtstijlen met het Chinese Kempo. Het karate was in die tijd zeer lokaal georiënteerd. Elke leraar hield er zijn eigen stijl op na. Gichin Funakoshi is feitelijk de grondlegger van het moderne karate. Hij ontwikkelde uit de vele stijlen die hij beoefende een eigen stijl. De basis hiervoor vormden voornamelijk het Noordelijke Chinese Kempo en het Shorin Ryu; de Okinawaanse karatestijl gebaseerd op het Shaolin. Deze nieuwe stijl noemde Funakoshi het Shotokan karate. Deze stijl kenmerkt zich door de rechtlijnige benadering van het karate en grote lange standen.

 

Een andere grootmeester uit Okinawa, Chojun Mijagi, richtte zich vooral op technieken van Zuidelijke Chinese oorsprong. Het resultaat was het ontstaan van Gojo-Ryu karate, een stijl die zich kenmerkt door de vele cirkelvormige technieken.
 

Zowel Shotokan als het Goju Ryu zijn belangrijke stijlen voor het huidige Kyokushin. Oyama heeft het beste van beide stijlen gecombineerd en samen met invloeden vanuit het judo, kempo, taekwondo maar ook boksen en worstelen, verweven tot de meest effectieve karatestijl, het Kyokushin.

Kyokushin kenmerkt zich door de "full contact" gevechtsstijl met de nadruk op discipline, doorzettingsvermogen en doeltreffendheid. Mede hierom staat Kyokushin bekend als the strongest karate in the world.

 

Een Kyokushin karateka heeft op de linkerborst van zijn pak het Kyokushin teken. Deze kanji geeft in Japanse kalligrafie het woord Kyokushinkai weer. Deze kanji staat voor: uiterste (kyoku), de waarheid (shin) en samenwerken (kai).

Het is niet eenvoudig de diepere betekenis hiervan uit te leggen. In elk geval gaat een Kyokushin karateka in training van lichaam en geest door tot het uiterste en zelfs verder, en ontdekt hierbij wat de ware grenzen zijn. Voor Kyokushin beoefenaars zijn discipline, zelfbeheersing, respect, eerlijkheid en het naleven van de budo-etiquette vanzelfsprekend! Het verkrijgen van begrip over- en de uitvoering van Kyokushin is een continu proces. Pas na jarenlange ervaring krijg je enig gevoel voor wat Kyokushin werkelijk inhoudt.

Het symbool van het Kyokushin is KANKU dat oneindigheid aangeeft. Het symbool komt ook voor in de Kanku-kata, waarbij de handen het uitspansel (hemelgewelf) omvatten, de vingers getikt  de uiteinden daarvan aangeven en de polsen (bredere gedeelten) de kracht voorstellen. In het midden is de doorkijk naar de oneindigheid. Kanku is omringd door een cirkel die de nooit eindigende actie aangeeft.