top of page

Shihan Hollander

hollander_edited_edited.jpg

“There are only two options regarding Kyokushin.

  You're either in or out."                       

Shihan Loek Hollander  (10e Dan) was erevoorzitter van de Nederlandse Karate Kyokushin Organisatie en van de Kyokushin World Federation (KWF). Hij is in 1964 begonnen met karate. Hij is een directe leerling van Mas Oyama en behaalde in de zestiger jaren in de Honbu dojo in Tokyo zijn 4e dan. In die tijd heeft hij zich ook bekwaamd in het Iaido (traditioneel zwaardtrekken) en behaalde onder leiding van Shimizu-Shihan een dangraad in Shindô Ryû Jodô (stokvechten). Hij trainde daarnaast Judo in de Kodokan-Dojo in Tokio.

 

Bij terugkeer in Nederland werd hij voorzitter van de voorloper van onze huidige organisatie de Nederlandse Karate Assosiatie. Mas. Oyama benoemde hem tot President van de Europese Kyokushin Organisatie. Hij promoveerde op 6 Augustus 1977 tot 7e dan en werd tijdens de Wereldkampioenschappen Karate in Tokio, November 1999, door Shokei Matsui (de opvolger van Mas Oyama) tot 8e dan benoemd. Tijdens het 50e zomerkamp op Papendal is Shihan Loek Hollander bevorderd tot tiende dan, de hoogste graad binnen het Kyokushin. Hij was hiermee de hoogst gegradueerde binnen de KWF.
 

Zijn leiderschap binnen de NKKO en de wijze waarop hij karateles gaf, waren gebaseerd op kwaliteit. Het begrip OSU staat hierin centraal: geduld, respect en waardering zijn universele kernwaarden. Dit maakt dat het leraren-corps binnen de NKKO aan strenge kwaliteitseisen voldoet. Stuk voor stuk Japans gegradueerde leraren en in het bezit van een door het NOC-NSF erkend lerarendiploma. Dit laatste is vereist om leiding te mogen geven aan een dojo die aangesloten is bij de NKKO. 

 

Binnen de Kyokushin traditie gaat het niet om wat je bent, maar wat je betekent voor het Kyokushin karate. Als je investeert in je karate en in je leerlingen, zal er uiteindelijk waardering volgen. Uiterlijke kenmerken zijn van ondergeschikt belang. Het samen beleven van karate en respect hebben voor mensen die meer (levens-)ervaring hebben dan jijzelf, is een belangrijk uitgangspunt binnen de NKKO. 

 

Dit houdt niet in dat er geen ruimte is voor het individu, maar er is altijd een moment dat er nog maar één antwoord overblijft, en dat is:

 

OSU!!

Shihan Hollander is geboren op 20 mei 1938 en overleden op 16 februari 2020 op 81-jarige leeftijd. 

Shihan Loek Hollander

20- mei 1938 -16 februari 2020

bottom of page