Mas Oyama

masoyama_edited_edited_edited.jpg

“Always remember that the true meaning of Budo is that soft overcomes hard, small overcomes large"

       

In 1923 wordt Sosai Masutatsu Oyama in Korea geboren. Vanaf zijn negende levensjaar beoefende hij Kempo en Taekwondo. Op 15-jarige leeftijd verhuisde Oyama naar Japan vlak voor het uitbreken van  W.O.II. Daar startte hij met het beoefenen van Judo. In 1938 meldde hij zich aan als leerling bij Funakoshi om zich te bekwamen in het karate-do. Oyama was van mening dat bij de beoefening van karate, het effect centraal behoort te staan. Het Shotokan karate ontwikkelde zich steeds meer als een vorm van sport karate. Daar kon Oyama zich niet in vinden. Hij zocht verder en beoefende onder leiding van So Nei Shu Goju Ryu. Vanaf dat moment combineerde Oyama zijn karatetrainingen met Zen meditatie.

In 1947 won Oyama het All Japan karate toernooi. Zijn ervaringen in de Tweede Wereldoorlog en de “sportificatie” van het karate, maakte dat Oyama zich steeds minder herkende in de stijlen van dat moment. Na het lezen van het boek over de Samoerai Musashi, besloot hij om zich terug te trekken in de bergen en zich te bezinnen. 

In die periode van zijn leven ontwikkelde hij zijn eigen karate. Hij combineerde fysieke training met zen-meditatie, de rechtlijnige technieken van Funkoshi met de ronde technieken uit het Goju-Ryu en hij legde de nadruk op het effect van de technieken. In deze tijd bekwaamde Oyama zich in het breken van natuurlijke materiaal en en daarom speelt tameshiwari een nog steeds belangrijke rol in het karate van Oyama. Zo is een karatestijl ontstaan waarin alles gericht is op het daadwerkelijke effect van technieken in het realistische gevecht zonder de basistechnieken en de kata’s te verwaarlozen. 


In 1953 opende Oyama zijn eerste dojo in Mejiro, Tokio. Uiteindelijk krijgt hier de stijl van Oyama vaste vorm.  Met de opening van de Honbu-dojo in 1964 en de oprichting van de International Karate Organisation Kyokushinkai-kan, wordt een start gemaakt met de missie van Oyama, zijn karate stijl wereldwijd verspreiden. Een stijl gebaseerd op het eeuwenoude samurai-principe: 'osu no seinchin' ofwel  'de geest van volharding' 
 

In 1994 overlijdt Sosai Oyama. Voor zijn overlijden heeft hij Kancho Shokei Matsui aangewezen als zijn opvolger om zijn IKO te leiden.

Sosai Masutatsu Oyama

27 juli 1923   -  26 april 1994